Fordonsbelysning genomgår stora förändringar


Tekniken utvecklas inom alla områden i ett rasande tempo vilket gör det svårt även för mig som teknik-intresserad svårt att hänga med. En del områden går under radarn och ett exempel på detta är belysning som förändrats snabbt under de senaste tio åren. Lysdioder är betydligt mer effektiva än den traditionella tekniken som dominerat under väldigt lång tid, vilket naturligtvis är halogen. Jag tycker fordonsbelysningen är spännande, här ser man tydligt skillnad på prestanda mellan olika belysningslösningar. På senare år har en helt ny typ av lampa dykt upp, avlånga extraljus som enligt de flesta är att föredra om man strävar efter lampor som inte syns för mycket. Det finns en del skillnader mellan ramper till olika fordon men idag kommer vi att fokusera på personbilar.

LEDRAMP TILL BIL

När det kommer till extraljus så eftersträvar man inte bara ett bra ljus men också en snygg montering, att fånga båda delarna i detta fall är inte helt omöjligt. Att välja rätt ledramp är inte svårt men det finns heller inget rätt svar, allt hänger på vad du föredrar för ljus. Ledramper är utrustade med olika sorters optik och kan båda lysa långt eller brett, eller ibland både och och detta kallas då för kombinationsljus. Ett tips är att först utgå ifrån vilka vägar du oftast kör på och sedan försöka hitta en ljusbild som passar in.

En ledramp är mer kompakt och tar inte upp lika mycket utrymme som tre runda lampor samtidigt som du får ungefär lika mycket plus i slutändan. Ofta monteras led ramperna bakom grillen, nedanför eller ovanför nummerskylten. Dock är det mest vanligt att man sätter rampen under skylten, den blir alltså inbyggd i bilen och sticker inte ut lika mycket. När det gäller monteringar så finns det en uppsjö med alternativ och du kan allt som oftast göra jobbet själv och därmed komma billigare undan än att lämna in bilen på verkstaden.